Home » Tratamentul diareei

Tratamentul diareei

tratament
De ce trebuie tratată diareea?

tratament

Diareea acută trebuie tratată. În majoritatea cazurilor, aceasta este banală, dar riscul este ca aceasta să antreneze pierderi importante de apă și de săruri minerale. În anumite cazuri, diareea poate fi mai gravă și poate necesita consult medical. În cele din urmă, tratamentul diareei, dacă aceasta este cauzată de o infecție microbiană, înseamnă și evitarea contaminării celor din jur și prevenirea răspândirii acesteia(1,3).

De ce trebuie să consumăm lichide în caz de diaree?

consumul de lichide

Diareea poate fi periculoasa, mai ales pentru persoanele care se deshidrateaza. 
În caz de diaree, corpul pierde apă și săruri minerale. Prin urmare, trebuie să compensați aceste pierderi și să beți cât mai des băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume…

Atenție, următoarele simptome pot indica deshidratarea, și este recomandat să apelați imediat la un consult medical, în special în cazul copiilor(1,3):

 • uscăciunea gurii, senzație de sete puternică
 • extremitați reci
 • scăderea frecvenței de urinare, culoare închisă a urinei
 • modificări în comportament (ex. iritabilitate, letargie)
 • paloare, piele uscată și cu elasticitate scazută
 • plâns fără lacrimi, ochi înfundați în orbite.

Alimentația
Ce putem mânca în caz de diaree?

Alimentația

În caz de diaree acută, se recomandă adaptarea dietei… Trebuie să mâncați mai puțin consistent dar mai des, de preferință alimente bogate în săruri, în zaharuri și fără reziduuri.
De preferat: suc de lamâie, pâine prajită, orez, morcovi și supă de morcovi, lapte de soia, legume și fructe fierte, banane.
De evitat: lactate (lapte, brânză, unt, smântană, frișcă), cafea, ceai negru, cola, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, suc de prune, cereale integrale, nuci, semințe, alimente bogate in grăsimi (carne grasă, chips și alte snack-uri), fructe uscate, fructe de pădure, fructe crude, porumb, brocoli, spanac, mazăre, varză și legume crude.

Medicamente anti-diareice

Pentru ameliorarea confortului dumneavoastră, puteți utiliza medicamente antidiareice disponibile la farmacie fără prescripție medicală. Acestea vor acționa asupra simptomelor, dar nu renunțați la celelalte sfaturi pe care vi le oferim: nu neglijați în niciun caz hidratarea(1)

Dacă, în timpul unui episod de diaree acută, aveți și o stare ușor febrilă (febra moderată poate însoți diareea în 50% din cazuri), acest lucru poate indica o origine infecțioasă. Dar, infecția nu este neapărat de origine bacteriană: diareea de origine virală, frecventă în timpul iernii, poate declanșa febră moderată(2)…  Diareea acută de origine virală nu necesită tratament cu antibiotice(1,3).
Dacă diareea este însoțită de febră mare, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Există mai multe tipuri de medicamente pentru diaree acută:

 • Antiinfecțioase intestinale, care trebuie utilizate în cazurile de diaree presupuse a fi de origine bacteriană
 • Adsorbante și protectoare intestinale: aceste medicamente îmbracă și protejează bariera mucoasă intestinală. Este important să știți că dacă luați alte tratamente orale, este în general recomandat să luați acest tip de protectori intestinali la un anumit interval după alte medicamente, deoarece acestea le pot reduce efectul
 • Medicamente pentru încetinirea tranzitului intestinal: reduc peristaltismul intestinal și reduc frecvența scaunelor.
 • Medicamente antidiareice pe bază de microorganisme, destinate să acționeze asupra florei intestinale
 • Medicamente antisecretorii care reduc hipersecreția intestinală de apă și electroliți(1,3,4).

Diaree : ce medicament să aleg?

Acest lucru depinde de starea dumneavoastră de sănătate și de precauțiile de utilizare specifice fiecărui tratament. În general, alegeți medicamente care conțin o singură substanță activă și cereți sfatul farmacistului. Dacă alegeți să luați un medicament, aveți grijă să respectați dozele și frecvența de administrare, durata recomandată a tratamentului (maximum 2-3 zile). Nu luați niciodată un tratament mai mult timp fără sfatul medicului(1).

Citiți articolul nostru: Când trebuie să merg la medic?

(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
(2) Site internet de la Société Nationale Française de Gastro-Entérologie. http://www.snfge.org/content/diarrhee-aigue (accesat în 12 Iunie 2019)
(3) Diarrhées aiguës – HUG – DMCPRU – Service de médecine de premier recours – 2013
(4) Recommandations sanitaires pour les voyageurs, 2015 (à l’attention des professionnels de santé). Avis du Haut Conseil de la santé publique du 24 avril 2015

Citiți și Diareea

Informații suplimentare despre diaree

Diareea acută

Ce este diareea ? Când putem vorbi despre diaree acută? Care sunt cauzele posibile? Iată ce trebuie să știți despre diaree.

Smikactiv Go<sup>®</sup>

Smikactiv Go®

Smikactiv Go® este un dispozitiv medical, care vă ajută să luptați împotriva simptomelor diareei, oriunde vă aflați !