Acasă > Diareea > Gastroenterita

Gastroenterita

Ce este gastroenterita ?

Gastroenterita acută este o inflamație a mucoasei tubului digestiv. Este cel mai adesea cauzată de un virus și, prin urmare, foarte contagioasă. Poate fi de asemenea de origine bacteriană sau parazitară. Transmiterea se poate face prin :

 • contactul direct între o persoană și alta deja bolnavă,
 • alimente contaminate de o persoană bolnavă sau prin apă contaminată,
 • contactul cu obiecte pe care s-au depus particule fine de fecale provenind de la persoane bolnave(1).

Simptomele gastroenteritei

Gastroenterita se manifestă prin diaree acută cu debut brusc care apare în decurs de 24-72 de ore după contaminare. Caracteristica acestui tip de diaree este modificarea frecvenței scaunelor (mai mult de trei scaune în 24 de ore) și a consistenței acestora (moi sau lichide). Diareea poate fi însoțită de greață sau de vărsături, dureri abdominale (crampe), febră moderată și, uneori, sânge în materiile fecale(1).

Ce trebuie să faceți în caz de gastroenterită?

În caz de gastroenterită, trebuie să aveți grijă să vă mențineți hidratarea și să evitați contaminarea celor din jurul vostru. Gastroenterita este de obicei de origine virală și, prin urmare, nu necesită tratament antibiotic. Pentru a reduce simptomele diareei acute, există medicamente disponibile în farmacie. Citiți dosarul nostru despre tratamentul diareei acute

În cazuri severe sau în situații de risc (în special dacă observați sânge în fecale sau dacă aveți febră), trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră, care vă poate cere să efectuați analize suplimentare, cum ar fi analiza scaunului(1).
Citiți articolul nostru: Când trebuie să merg la medic?

spălatul pe mâini

În cele din urmă, pentru a limita contaminarea persoanelor din jur, iată câteva sfaturi practice:

 • spălați-vă cât mai des pe mâini (înainte de a pregăti masa, înainte de a mânca, după ce ați folosit toaleta sau baia …),
 • țineți periuțele de dinți separat,
 • evitați să vă atingeți gura sau nasul fără să vă fi spălat pe mâini,
 • utilizați servețele de hârtie de unică folosință,
 • curățați toaleta cu un dezinfectant după fiecare scaun diareic,,
 • curățați zonele cele mai afectate ale casei: clanțele ușilor, telefon, chiuvetă …
 • schimbați periodic prosoapele(1).

Ce puteți mânca în caz de gastroenterită?

masa

Este important să vă adaptați dieta în caz de gastroenterită. Iată elementele de bază ale acestei mici diete speciale “gastro”:

 • beți mai multe lichide decât de obicei, în special băuturi care conțin suficient zahăr și sare pentru a compensa pierderile de apă și de sare (apă, apă îndulcită, supă de legume),
 • mese lejere, dar mai frecvente, constând din alimente sărate, bogate în glucoză și fără reziduuri (orez, paste, morcovi fierți);
 • Cu excepția bananelor, evitați fructele și legumele crude, precum și băuturile înghețate. Băuturile răcoritoare nu sunt contraindicate(1). 

Epidemiile de gastroenterită

În Franța, în anul 2015, aproximativ 4,3 milioane de persoane au consultat un medic generalist pentru diaree acută(1). Gastroenterita evoluează în fiecare an conform unui ciclu regulat, cu un vârf epidemic în perioada de iarnă(2) fiind deosebit de contagioasă: prin urmare, este important să vă protejați împotriva virusurilor în timpul iernii, în special prin spălarea regulată și corectă a mâinilor(1). Cazurile de diaree acută sunt identificate de o rețea de medici generaliști benevoli și voluntari: rețeaua Sentinelles. Pentru a urmări evoluția epidemiilor de diaree acută în Franța, vizitați site-ul rețelei Sentinelles.

(1) Site internet de l’Assurance Maladie : https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/bons-reflexes-consultation-medicale [consulté le 23 juin 2017] https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/traitements-medicaux [consulté le 23 juin 2017] et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/prevention [consulté le 23 juin 2017]
(2) Bulletin hebdomadaire GEA du 2/11/2016. Santé Publique France.

Citiți și Diareea

Informații suplimentare despre diaree

Diareea acută

Ce este diareea ? (1) Când putem vorbi despre diaree acută? Care sunt cauzele posibile? Iată ce trebuie să știți despre diaree. (2)

informații-suplimentare-despre-tratament

Tratamentul diareei (3)

De ce trebuie tratată diareea? Ce trebuie să mâncăm în caz de diaree? Ce medicament să alegem? Informați-vă despre tratamentul diareei!

Smikactiv Go<sup>®</sup>

Smikactiv Go®

Smikactiv Go® este un medicament care vă ajută să luptați împotriva simptomelor diareei, oriunde vă aflați !