Home » Flatulența : este grav doctore ?

Flatulența : este grav doctore ?

FlatulentaFlatulentaO jenă legată de flatulență este foarte frecventă în populație. Se consideră că flatulența este excesivă dacă se depășesc 20 de eliminari de gaze pe zi. Dar putem fi jenați de un număr „normal” de eliminări. Aceasta depinde bineînțeles de situații (la masă, la muncă, în mașină) dar și de mirosul degajat. Flatulența poate fi însoțită de alte simptome digestive precum balonarea. Astfel, abținerea de a elimina gazele poate provoca temporar o senzație de balonare.(1)

Alimentația și bacteriile intestinale : primele cauze ale flatulenței

Exces gaze intestinaleExces gaze intestinaleA elimina gazele nu este periculos ! Este vorba de un fenomen perfect normal, care permite echilibrarea cantității de gaze intestinale, care trebuie să rămână constantă în tubul digestiv. Volumul de gaze depinde mai ales de alimentație, precum și de bacteriile prezente în intestin (vezi „De unde provin gazele intestinale”). Anumite alimente favorizează fermentația bacteriană și produc mai multe gaze intestinale.

Flatulența este uneori cauzată de o boală

Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil au dureri abdominale recurente, cu diaree sau constipație. O senzație de balonare, precum și flatulența excesivă sunt adesea prezente. Mai rar, flatulența excesivă poate fi semnul unei slabe absorbții a alimentelor, precum în intoleranța la lactoză sau boala celiacă. În aceste cazuri, alte simptome sunt în general prezente.(2,3)

Găsiți cauza flatulenței pentru a o putea trata

Astfel, medicul dvs. vă poate ajuta să găsiți cauza flatulenței, în special când aceasta este asociată altor simptome, precum durerile abdominale, diaree sau constipație. În toate cazurile, acesta va putea să vă dea sfaturi dietetice sau să vă propună tratamente care vă vor ajuta să tratați această problemă.
Vezi : “Ce este de făcut în cazul flatulenței excesive ?”

(1) Frexinos J, Denis P, Allemand H, Allouche S, Los F, Bonnelye G. Descriptive study of digestive functional symptoms in the French general population. Gastroenterol Clin Biol. 1998;22(10):785–791.
(2) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. EMC, 2016
(3) Masoodi M, Mokhtare M, Agah S, Sina M, Soltani-Kermanshahi M. Frequency of Celiac Disease in Patients with Increased Intestinal Gas (Flatulence). Glob J Health Sci. 2016;8(6):147.

Citiți și Flatulența și balonarea

Ce este flatulența? Definitie

Care este definiția flatulenței? De ce apare flatulența? De ce gazele eliminate miros urât? Despre flatulență, în cuvinte si cifre.

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.