Home » Ce este de făcut în cazul flatulenței excesive?

Ce este de făcut în cazul flatulenței excesive?

Flatulenta ce est de facutExcesul gazelor este consecința directă a unei producții mai importante în tubul digestiv. Principalul tratament al flatulenței constă în reducerea producției acestor gaze, care depinde de 2 factori : alimentația și compoziția microbiomului intestinal.
Vezi : “De unde provin gazele intestinale ?”

Evitați anumite alimente propice formării de gaze

Flatulența-alimente-de-evitatFlatulența-alimente-de-evitatPentru a limita formarea de gaze și a reduce flatulența, una din primele metode constă în reducerea consumului de alimente „flatulogene”. Anumite alimente sunt în special producatoare de gaze, precum varza sau fasolea. Evitarea acestor alimente poate reduce considerabil intensitatea flatulenței. În schimb, anumite alimente nu produc sau produc foarte puține gaze, precum orezul.
Anumiți nutriționiști recomandă pacienților lor regimul fără „FODMAP” (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili), care a fost pus la punct pentru sindromul de colon iritabil, o tulburare care poate fi însoțită de flatulență excesivă.(1,2)
De citit: “Alimente care produc gaze”
În cazuri rare, flatulența excesivă este legată de o intoleranță la lactoză și evacuarea este benefică. Pentru anumite persoane, problema provine în special din mirosul gazelor emise. Eliminarea anumitor alimente precum varza de Bruxelles este utilă. Utilizarea unor slipuri din fibră de carbon și-a dovedit de asemenea eficacitatea.

Îngrijirea microbiomului intestinal

Dar producția de gaze depinde și de bacteriile din tubul digestiv. Microbiomul intestinal (denumit anterior „flora intestinală”) corespunde ansamblului de microbi prezenți în tubul digestiv iar compoziția sa este diferită pentru fiecare individ. Astfel, pentru aceeași alimentație, anumite persoane pot produce mai multe gaze, în special când au un microbiom dezechilibrat (este ceea ce numim „disbioză”). Unul din mijloacele de acțiune asupra microbiomului este ingerarea de probiotice (microorganisme care exercită efecte pozitive asupra sănătății) sau prebiotice (molecule care favorizează dezvoltarea de bacterii „benefice”).

Favorizarea tranzitului intestinal

Constipația este însoțită adesea de flatulență și balonare. Reducerea constipației și favorizarea unui bun tranzit intestinal ajută la eliberarea mai ușoară de gazele intestinale. Se știe de exemplu, că tranzitul de gaze este favorizat de poziția în picioare și de o activitate fizică moderată.(2)

Eliminarea gazelor intestinale

În fine, anumite tratamente pot acționa asupra flatulenței, absorbind gazele (medicamente pe bază de cărbune activ) sau favorizând eliminarea gazelor (medicamente pe bază de substanțe tensioactive precum simeticona, care permite fuzionarea bulelor de gaz pentru o eliminare mai ușoară).

(1) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. EMC 2016.
(2) Ducrotte P. Abdominal bloating: an up-to-date. Gastroenterol Clin Biol. 2009;33(10-11 Suppl):F94–100.

Citiți și Flatulența și balonarea

Ce este flatulența? Definitie

Care este definiția flatulenței? De ce apare flatulența? De ce gazele eliminate miros urât? Despre flatulență, în cuvinte si cifre.

Flatulența : este grav, doctore?

Flatulența este normală, dar uneori jenantă! Care sunt cauzele flatulenței ? Pot dezvălui acestea o altă boală ? Trebuie să consultăm medicul?

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.