Home » Diareea călătorului

Diareea călătorului

Diareea călătorului
Ce este diareea călătorului?

Diareea călătorului este numită și diaree turistică. Aceasta este o diaree infecțioasă, cel mai adesea fără complicații, care se poate dezvolta atunci când se vizitează țări cu condiții precare de igiena. Aceasta este o situație comună, care apare în medie la fiecare al treilea călător.(1,2) Diareea călătorului este cauzată, de obicei, de bacteriile prezente în alimente si transmise prin intermediul acestora.(1)

Simptomele diareei călătorului

Diareea călătorului debutează de obicei pe parcursul primei săptămâni de călătorie. Debutul poate fi destul de brutal iar diareea (între 4-6 scaune lichide pe zi) se poate asocia cu crampe abdominale, greață și vărsături(3). Cel mai frecvent, diareea acută este lipsită de gravitate și este de scurtă durată (24-48 ore), dar în 30% dintre cazuri diareea călătorului poate impune repausul la pat sau chiar modificarea călătoriei(1,2)!

Cum putem evita diareea călătorului?

Dacă faceți o călătorie într-o țară cu risc, iată câteva reguli pe care trebuie să le respectați pentru a limita riscul de a dezvolta diareea călătorului :

 • Spălați-vă des pe mâini și mai ales înainte de mese și înainte de a atinge alimentele. Spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce mergeți la toaletă. În absența apei și a săpunului, puteți utiliza un gel sau o soluție hidroalcoolică.
 • Beți doar apă îmbuteliată (cereți ca sticla să fie deschisă în fața dumneavoastră) sau tratată.
 • Evitați toate lucrurile care pot conține apă care nu a fost fiartă: înghețată, cuburi de gheață, apă de la robinet. Nu uitați să vă spălați pe dinți cu apă îmbuteliată.
 • Nu mâncați legume sau fructe crude dacă nu au fost decojite de dumneavoastră.
 • Evitați sucurile de fructe proaspete preparate în mod tradițional.
 • Nu beți lapte care nu a fost pasteurizat sau fiert, cu respectarea lanțului frigorific.
 • Evitați carnea și peștele crude sau aproape crude.
 • Evitați fructele de mare
 • Evitați mâncărurile gătite care se consumă reci.
 • Evitați să mâncați alimente vândute pe stradă, cu excepția cazului în care acestea sunt bine gătite și recipientul încă fierbinte. La restaurant, meniul de tip bufet rece poate fi de asemenea riscant(1,4)

Pregătiți-vă bine trusa de farmacie pentru călătorie

Farmacie

Daca nu stiti ce sa puneti in trusa de prim ajutor pentru călătorie, cereti sfatul farmacistului. Acesta va poate recomanda soluții adaptate în funcție de destinația dumneavoastră, cum ar fi*:

 • medicamente anti-diareice,
 • geluri sau soluții hidroalcoolice pentru igiena mâinilor,
  repelente contra țânțarilor,
 • creme pentru arsuri solare și produse de protecție solară,
 • un termometru(4)

Daca veți considera necesar, puteti cere sfatul și medicului dumneavostră.

Cum trebuie să procedați dacă aveți diareea călătorului ?

Diareea călătorului trebuie tratată la fel ca orice altă diaree acută:

 • Trebuie să vă asigurați o rehidratare corespunzătoare, prin consumul frecvent de băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume…
 • Modificarea regimului alimentar: mese lejere dar mai dese, consumând de preferință alimente ușor de digerat(1,5).

Citiți dosarul nostru despre tratamentul diareei acute

* Listă non-exhaustivă. Nu există o trusă de farmacie tip. Conținutul acesteia trebuie adaptat în funcție de călătorie.(4)
(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
(2) Site internet de la Société Nationale Française de Gastro-Entérologie.http://www.snfge.org/content/diarrhee-aigue (accesat în 12 Iunie 2019)
(3) Diarrhées aiguës – HUG – DMCPRU – Service de médecine de premier recours – 2013
(4) Recommandations sanitaires pour les voyageurs, 2015 (à l’attention des professionnels de santé). Avis du Haut Conseil de la santé publique du 24 avril 2015
(5) Site internet de l’Assurance Maladie :
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/bons-reflexes-consultation-medicale (accesat în 12 Iunie 2019)
et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/traitements-medicaux (accesat în 12 Iunie 2019)

Citiți și Diareea

Informații suplimentare despre diaree

Diareea acută

Ce este diareea ? Când putem vorbi despre diaree acută? Care sunt cauzele posibile? Iată ce trebuie să știți despre diaree.

informații-suplimentare-despre-tratament

Tratamentul diareei (3)

De ce trebuie tratată diareea? Ce trebuie să mâncăm în caz de diaree? Ce medicament să alegem? Informați-vă despre tratamentul diareei!

Smikactiv Go<sup>®</sup>

Smikactiv Go®

Smikactiv Go® este un dispozitiv medical, care vă ajută să luptați împotriva simptomelor diareei, oriunde vă aflați !