Acasă > Diareea > Diareea călătorului

Diareea călătorului

Diareea călătoruluiCe este diareea călătorului?

Este o diaree de natură infecțioasă, cel mai adesea benignă care vă poate contamina în timpul unui sejur într-o țară cu condiții precare de igienă. Aceasta este frecventă și afectează aproximativ unul din 3 călători(1,2). Diareea călătorului este în general asociată unei bacterii transmise prin alimente(1).

Simptomele diareei călătorului

Diareea călătorului debutează de obicei pe parcursul primei săptămâni de călătorie. Debutul poate fi destul de brutal iar diareea (între 4-6 scaune lichide pe zi) se poate asocia cu crampe abdominale, greață și vărsături(3). Cel mai frecvent, diareea acută este lipsită de gravitate și este de scurtă durată (24-48 ore), dar în 30% dintre cazuri diareea călătorului poate impune repausul la pat sau chiar modificarea călătoriei(1,2)!

Cum putem evita diareea călătorului?

Dacă faceți o călătorie într-o țară cu risc, iată câteva reguli pe care trebuie să le respectați pentru a limita riscul de a dezvolta diareea călătorului :

 • Spălați-vă des pe mâini și mai ales înainte de mese și înainte de a atinge alimentele. Spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce mergeți la toaletă. În absența apei și a săpunului, puteți utiliza un gel sau o soluție hidroalcoolică.
 • Beți doar apă îmbuteliată (cereți ca sticla să fie deschisă în fața dumneavoastră) sau tratată.
 • Evitați toate lucrurile care pot conține apă care nu a fost fiartă: înghețată, cuburi de gheață, apă de la robinet. Nu uitați să vă spălați pe dinți cu apă îmbuteliată.
 • Nu mâncați legume sau fructe crude dacă nu au fost decojite de dumneavoastră.
 • Evitați sucurile de fructe proaspete preparate în mod tradițional.
 • Nu beți lapte care nu a fost pasteurizat sau fiert, cu respectarea lanțului frigorific.
 • Evitați carnea și peștele crude sau aproape crude.
 • Evitați fructele de mare
 • Evitați mâncărurile gătite care se consumă reci.
 • Evitați să mâncați alimente vândute pe stradă, cu excepția cazului în care acestea sunt bine gătite și recipientul încă fierbinte. La restaurant, meniul de tip bufet rece poate fi de asemenea riscant(1,4)

Pregătiți-vă bine trusa de farmacie de călătorie

FarmacieNu uitați să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a pleca în călătorie în străinătate. Acesta vă poate recomanda soluții adaptate în funcție de destinația dumneavoastră, cum ar fi*  :

 • medicamente anti-diareice,
 • geluri sau soluții hidroalcoolice pentru igiena mâinilor,
 • repelente contra țânțarilor,
 • creme pentru arsuri solare și produse de protecție solară,
 • un termometru(4)

Dacă este necesar, vă putem recomanda și o vizită la medic înainte de plecare.

Cum trebuie să procedați dacă aveți diareea călătorului ?

Diareea călătorului trebuie tratată la fel ca orice altă diaree acută:

 • o bună hidratare prin consumul frecvent de băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume…
 • modificarea regimului : mese lejere dar mai dese, consumând de preferință alimente ușor de digerat(1,5).

Citiți dosarul nostru despre tratamentul diareei acute

* Listă non-exhaustivă. Nu există o trusă de farmacie tip. Conținutul acesteia trebuie adaptat în funcție de călătorie.(4)
(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
(2) Site internet de la Société Nationale Française de Gastro-Entérologie. http://www.snfge.org/content/diarrhee-aigue [consulté le 23 juin 2017]
(3) Diarrhées aiguës – HUG – DMCPRU – Service de médecine de premier recours – 2013
(4) Recommandations sanitaires pour les voyageurs, 2015 (à l’attention des professionnels de santé). Avis du Haut Conseil de la santé publique du 24 avril 2015
(5) Site internet de l’Assurance Maladie :
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/bons-reflexes-consultation-medicale [consulté le 23 juin 2017]
et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/traitements-medicaux [consulté le 23 juin 2017] 

Citiți și Diareea

Informații suplimentare despre diaree

Diareea acută

Ce este diareea ? (1) Când putem vorbi despre diaree acută? Care sunt cauzele posibile? Iată ce trebuie să știți despre diaree. (2)

informații-suplimentare-despre-tratament

Tratamentul diareei (3)

De ce trebuie tratată diareea? Ce trebuie să mâncăm în caz de diaree? Ce medicament să alegem? Informați-vă despre tratamentul diareei!

Smikactiv Go<sup>®</sup>

Smikactiv Go®

Smikactiv Go® este un medicament care vă ajută să luptați împotriva simptomelor diareei, oriunde vă aflați !