Acasă > Diareea > Diareea acută

Diareea acută

Ce este diareea?

Diareea se manifestă prin modificarea brutală a numărului și consistenței scaunelor. În practică, se poate vorbi de diaree atunci când există mai mult de 3 scaune moi sau lichide pe zi(1). Dacă diareea durează de mai puțin de 2 săptămâni, atunci este vorba despre ”diaree acută”. În majoritatea cazurilor, diareea acută se instalează brusc, în condițiile în care tranzitul intestinal funcționa foarte bine până atunci(2).  Majoritatea cazurilor de diaree acută sunt cazuri de diaree de natură infecțioasă : apar ca urmare a unor infecții intestinale cauzate de virusuri (cauza cea mai frecventă), de bacterii sau paraziți(1). Aceste tipuri de diaree pasageră se rezolvă cel mai ades spontan sau după administrarea unui tratament simptomatic în mai puțin de 2-3 zile, fără a reveni pe termen scurt(2). Diareea acută este foarte frecventă : în fiecare an, suferim cu toții, în medie, un episod de diaree acută. Cea mai mare parte a acestor episoade sunt scurte și durează sub 24 de ore(2).

diaree

Care sunt cauzele diareei

Diareea călătorului

diaree-diareea-călătorului ”Diareea călătorului” este o diaree de natură infecțioasă, cel mai adesea benignă care vă poate contamina în timpul unui sejur într-o țară cu condiții precare de igienă. În general, diareea călătorului este asociată cu o bacterie transmisă prin intermediul alimentelor(1).
Citiți dosarul nostru special despre diareea călătorului

 

Gastroenterită

diaree-gastroGastroenterita acută este o inflamație a mucoasei tubului digestiv care provoacă diaree și frecvent dureri abdominale și vărsături. Este o afecțiune foarte frecventă : aproape 4 milioane de persoane au fost afectate în 2015(3)!
Citiți dosarul nostru special despre gastroenterită

 

Diareea cauzată de stres

diaree-stresStudiile au arătat că există o legătură între stres și diaree : stresul accelerează tranzitul la nivel intestinal și al colonului, iar un episod de stres poate provoca diaree(3,4).

 

 

 

Diaree de origine alimentară

diaree-alimentarăDiareea acută poate fi și de natură alimentară : intoxicație cu alimente contaminate sau alergii. Alimentele care, dacă sunt contaminate, pot provoca diaree sunt: produse de patiserie, mâncăruri gătite, crustacee crude sau preparate, produse lactate nepasteurizate, carne de pui roz sau cumpărată de la rotiserie, carne de vită crudă(1,2)

Pentru a reduce riscul diareei acute, se recomandă să curățați interiorul frigiderului în mod regulat și să păstrați alimentele proaspete în frigider, deoarece multiplicarea bacteriilor din aceste alimente este mai rapidă în mediul cald. Asigurați-vă că respectați data de valabilitate inscripționată pe ambalaj(2).

(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
(2) Société nationale française de gastro-entérologie. Item 194 – Diarrhée aiguë et déshydratation chez le nourrisson, l’enfant et l’adulte. Item 302 – Diarrhée aiguë chez l’enfant et chez l’adulte (avec le traitement). Avril 2009. disponible sur http://www.snfge.org/ [consulté le 23 juin 2017]
(3) Site internet de l’Assurance Maladie :  http://www.ameli-sante.fr/gastro-enterite-de-ladulte/les-symptomes-les-causes-et-levolution-de-la-gastro-enterite.html [consulté le 23 juin 2017] et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/prevention [consulté le 23 juin 2017]
(4) Delvaux M, Gay G. Approche du malade avec une diarrhée fonctionnelle. Gastroenterol Clin Biol, 2006 ; 30 : 415-20.

Citiți și Diareea

informații-suplimentare-despre-diareea-călătorului

Diareea călătorului

Diareea călătorului este o diaree de natură infecțioasă, frecventă în timpul călătoriilor în anumite țări. Ce trebuie să faceți dacă vă confruntați cu diareea călătorului? Cum puteți să o evitați? Iată recomandările noastre.

informații-suplimentare-despre-gastroenterită

Gastroenterita

Epidemiile de gastroenterită sunt frecvente. Ce trebuie să faceți în caz de gastroenterită? Cum o puteți evita? Iată răspunsurile la întrebările dumneavoastră.

Smikactiv Go<sup>®</sup>

Smikactiv Go®

Smikactiv Go® este un medicament care vă ajută să luptați împotriva simptomelor diareei, oriunde vă aflați !