Home » Ce trebuie să facem împotriva balonării?

Ce trebuie să facem împotriva balonării?

Balonarea este un simptom frecvent și neplăcut. Cauzele pot fi, printre altele, o anomalie a tranzitului de gaze sau o hipersensibilitate viscerală (vezi : „Balonare : definiția”). Există uneori și o producție excesivă de gaze intestinale. Tratamentul se bazează adesea pe reducerea producției de gaze, producție care depinde în special de alimentație și de compoziția bacteriilor prezente în tubul digestiv. Cauzele balonării sunt multiple, de aceea este adesea necesar să urmați un tratament care acționează asupra mai multor mecanisme pentru a fi eficient.

Limitați producția de gaze acționând asupra alimentației și microbiomului intestinal.

Fasole Varză CeapaFasole Varză CeapaUnul din tratamentele balonării constă în limitarea consumului de alimente care produc gaze. Este vorba în principal de reducerea cantității de fibre alimentare. Reducerea consumului de gumă de mestecat și de băuturi gazoase poate ajuta.(1)
O altă posibilitate este să acționați asupra microbiomului intestinal (acest termen indică ansamblul microorganismelor prezente în tubul digestiv). Printre aceste organisme vii, bacteriile joacă un rol fundamental în numeroase funcții fiziologice, începând cu digestia. Un microbiom dezechilibrat (vorbim de „disbioză”), poate favoriza probleme digestive precum balonarea abdominală (vezi : „De unde provin gazele”). Este posibil să acționăm asupra microbiomului prin utilizarea unui prebiotic (o moleculă care favorizează dezvoltarea unui microbiom benefic) sau ingerând un probiotic (un microorganism care exercită efecte pozitive asupra sănătății).(2,3)

Practicați o activităte fizică pentru a favoriza tranzitul intestinal

Poziția în picioare sau exercițiul fizic moderat, care au un efect benefic asupra tranzitului intestinal, pot contribui la atenuarea acestui simptom. S-a dovedit experimental că practicarea sportului cu bicicleta de interior poate reduce jumătate din volumul de gaze reținute. Se știe că un regim sărac în calorii poate fi de ajutor în cazul pacienților supraponderali.

Recurgeți la medicamente eficiente contra balonării.

Anumite medicamente pot fi utile pentru a reduce senzația de balonare, precum cele care stimulează tranzitul intestinal sau tratamente antispasmodice. Se pot prescrie în anumite cazuri și medicamente antidepresive. În final, pentru a reduce cantitatea de gaze intestinale, puteți utiliza medicamente care absorb gazele (medicamente pe bază de cărbune) sau care favorizează eliminarea cestora (medicamente pe bază de simeticonă).

(1) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. EMC 2016.
(2) Schmulson M, Chang L. The treatment of functional abdominal bloating and distension. Aliment Pharmacol Ther. 2011;33(10):1071–1086.
(3) Ducrotte P. Abdominal bloating: an up-to-date. Gastroenterol Clin Biol. 2009;33(10-11 Suppl):F94–100.

Citiți și Flatulența și balonarea

Balonare : definiție

Balonarea este o senzație de abdomen umflat, pe care o putem resimți după o masă sau la sfârșitul zilei. Definiția și cauzele balonării abdominale.

Balonarea : este grav, doctore ?

Balonarea este un simptom foarte frecvent. Când balonarea este foarte frecventă, aceasta poate dezvălui o altă boală. Așadar, când trebuie să consultăm medicul ?

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.