Home » Ce este flatulența? Definitie

Ce este flatulența? Definitie

VantulVeți afla totul despre ….flatulență

VantulFlatulență (de la termenul latin „flatus” care înseamnă „gaz” sau „vânt”) înseamnă mai exact acumularea de gaze în intestin. Flatulența corespunde de fapt evacuării prin anus a gazelor intestinale.

Ce este flatulența ? Gazele care nu au fost absorbite în tubul digestiv sunt evacuate prin anus pentru a evita acumularea acestora (vezi „De unde provin gazele intestinale”). În realitate, pierdem o parte importantă din aceste gaze și în momentul defecației(1).

Flatulența în cifre

10:
De la 33 la 125 mL :
Între 0,1 și 1,1 metri pe secundă :
Acesta este numărul mediu de vânturi pe zi (cu mari variații în funcție de persoane și situații). De regulă, această cifră nu depășește 20 vânturi(1). Iată în medie volumul unui vânt ! Adică 40 mL/h cu un regim „normal”(1). Volumul total al gazelor se situează în general între 200 și 700 mL pe zi(2).   Este viteza gazelor când ies prin anus(1).

De ce apare flatulența?

Pentru a rezuma pe scurt o idee preconcepută, în materie de flatulență, trebuie spus că nu există nicio diferență între bărbați și femei. Toată lumea elimină gaze intestinale, în toate categoriile sociale, în toate țările… pretutindeni. Dar de ce unele persoane elimină mai multe gaze decât altele?
În afară de rare probleme medicale, alimentația și bacteriile conținute în tubul digestiv stau în principal la originea gazelor intestinale (vezi „De unde provin gazele intestinale”). Anumite alimente generează în special gaze ! Astfel, puteți face un experiment : mâncați o farfurie de fasole albă și veți vedea că veți produce mai multe gaze decât de obicei. Dacă volumul de gaze intestinale crește în tubul digestiv, eliminarea lor va fi pe masură!
Citiți de asemenea :„Flatulența, este grav doctore ?

De ce unele gaze miros urât?

Mirosul este de fapt legat de prezența unor gaze sulfurate, urât mirositoare: hidrogenul sulfurat (H2S) responsabil pentru mirosul de ou putred, metanetiolul (CH3SH) care miroase ca varza putredă și sulfura de dimetil (CH3)2S care evocă mai degrabă varza fiartă (devine tot mai serios cu puțină chimie!). Aceste gaze care conțin sulf (S) provin, printre altele, din transformara sulfaților și metioninei (prezentă în special în ouă). Pentru a vă face o idee despre puterea lor mirositoare, trebuie să știți că aceste gaze sulfurate nu reprezintă decât o parte infimă a celor evacuate prin prin flatulență (mai puțin de 1%). La fel ca alte gaze, producția de gaze care miros urât depinde de alimentație și bacteriile prezente în tubul digestiv. Anumite alimente sunt „cu risc” mai mare decât altele, precum varza de Bruxelles sau broccoli.

(1) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. EMC, 2016
(2) Jones MP. Bloating and intestinal gas. Curr Treat Options Gastroenterol. 2005;8(4):311–318.

Citiți și Flatulența și balonarea

Flatulența : este grav, doctore?

Flatulența este normală, dar uneori jenantă! Care sunt cauzele flatulenței ? Pot dezvălui acestea o altă boală ? Trebuie să consultăm medicul?

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.