Home » Balonare : este grav, doctore ?

Balonare : este grav, doctore ?

Balonarea intestinală, un simptom foarte frecvent

Balonarea intestinala frecventa

Senzația de balonare abdominală este un simptom foarte frecvent, care poate atinge până la 27% din populație, conform unui studiu recent, femeile fiind cel mai adesea afectate. La aproape 40% dintre femei, acest fenomen însoțește ciclul menstrual. Stresul agravează adesea simptomele.
Balonarea este adesea asociată altor simptome digestive precum durerile abdominale sau dispepsia (senzația de digestie dificilă). Acestea sunt în special frecvente la persoanele care suferă de constipație. Balonarea este considerată „recurentă” când apare cel puțin o zi pe săptămână de mai mult de trei luni.

Sindromul colonului iritabil : o cauză a balonării

Sindromul colonului iritabil (SCI) este frecvent întâlnit la persoanele care suferă de balonare. Această patologie este la originea simptomelor digestive care pot deranja mult viața cotidiană, dar nu sunt considerate grave. Pentru ca diagnosticul de SCI să fie pus, trebuie să aveți dureri abdominale cronice (prezente cel puțin o zi pe săptămână în ultimele trei luni) adesea asociate problemelor de tranzit (diaree, constipație sau alternanța celor două). Balonarea abdominală se numără printre simptomele cel mai jenante pentru persoanele care suferă de SCI.(1)

Alte boli care determină balonare

Balonarea recurentă poate fi provocată de o boală digestivă cronică precum boala celiacă sau o proliferare bacteriană (adică o cantitate anormală de bacterii) la nivelul intestinului subțire. La anumiți pacienți (în special la cei care suferă de diaree), se poate regăsi o intoleranță la lactoză sau o slabă absorpție a anumitor zaharuri precum fructoza, ceea ce conduce la un exces de producție de gaze. Balonarea nu reprezintă singurul simptom, nici cel mai important în acest caz ; examene complementare sunt necesare pentru a stabili diagnosticul acestor boli. Alte boli acute pot fi de asemenea însoțite de balonare și distensie abdominală. În general, apariția recentă a acestor simptome trebuie să vă determine să consultați medicul rapid.(2,3)

Balonare : când trebuie să consultăm medicul ?

În afară de anumite situații patologice mai acute, balonarea recurentă fără alte tulburări digestive, este în mare parte fără gravitate. Originea acestor simptome este complexă și probabil legată de mai multe cauze : obiceiuri alimentare, un dezechilibru al microbiomului intestinal, o anomalie a tranzitului de gaze sau o hipersensibilitate viscerală (vezi : „Balonare : definiția”).
Poate fi necesar să consultați medicul, în special când balonarea devine frecventă și jenantă sau când aceasta este asociată altor simptome precum paloare sau scădere în greutate. Medicul dvs. vă va pune întrebări și vă va examina, în căutarea altor semne care ar putea dezvălui o boală care poate induce balonare. Medicul dvs. va evalua de asemenea impactul pe care simptomele digestive îl au asupra dumneavoastră, în special pe plan psihologic. Astfel, acesta va putea să vă ofere sfaturi dietetice, vă va recomanda să vă adaptați obiceiurile dvs. alimentare și igiena vieții dvs și vă va prescrie un tratament adaptat problemei dvs.
Vezi : “Ce este de făcut în cazul balonării ?”

(1) Ryu MS, Jung H-K, Ryu J, Kim J-S, Kong KA. Clinical Dimensions of Bloating in Functional Gastrointestinal Disorders. J Neurogastroenterol Motil. juill 2016;22(3):509-16.
(2) Azpiroz F, Malagelada J-R. Abdominal bloating. Gastroenterology. 2005;129(3):1060–1078.
(3) Lacy BE, Mearin F, Chang L, Chey WD, Lembo AJ, Simren M, et al. Bowel disorders. Gastroenterology. 2016;150(6):1393–1407.

Citiți și Flatulența și balonarea

Balonare : definiție

Balonarea este o senzație de abdomen umflat, pe care o putem resimți după o masă sau la sfârșitul zilei. Definiția și cauzele balonării abdominale.

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.