Home » Balonare : definiția

Balonare : definiția

Balonarea abdominalaBalonare : o senzație de „burtă umflată”

Balonarea abdominalaBalonarea intestinală corespunde unei senzații pe care majoritatea persoanelor au resimțit-o. Acesta este numele dat senzației neplăcute că burta este umflată. Balonarea este frecventă după mese și la sfârșitul zilei. Aceasta este în general absentă sau slabă dimineața sau la trezire. Când această senzație de balonare conduce la o creștere vizibilă a circumferinței abdominale, vorbim de distensie abdominală.
Senzația de balonare este adesea legată de un exces de gaze intestinale. Toată lumea are o anumită cantitate de gaze în tubul digestiv, care poate proveni fie din aerul ingerat (în timpul mesei sau când bem) fie din producția de la nivelul tubului digestiv, cu ocazia reacțiilor chimice sau fermentației de către bacteriile din flora intestinală (vezi „De unde provin gazele intestinale”). Producția de gaze depinde în principal de doi factori : alimentația și tipul de bacterii prezente în tubul digestiv.(1)

Cauzele balonării

Persoanele care suferă în mod regulat de balonare au adesea un tranzit anormal de gaze. În mod normal, gazele produse în timpul digestiei avansează rapid până la colon și ajung să fie evacuate prin anus (da, vorbim de flatulentă!). Pentru persoanele care suferă frecvent de balonare, intestinul subțire nu propulsează gazele spre ieșire. Se poate vorbi de o acumulare temporară de gaze în intestin, care este la originea simptomelor. S-a dovedit că unii pacienți produc prea multe gaze, ceea ar putea să fie din cauza alimentației sau din cauza compoziției specifice a microbiomului lor intestinal.
Conform unei alte ipoteze, balonarea se datorează unei relaxări excesive a peretelui abdominal. În general, după masă, mușchii abdominali se contractă și abdomenul este puțin relaxat. Dar persoanele balonate au adesea o reacție inadaptată a mușchilor, cu o distensie abdominală mai accentuată. În sfârșit, se crede că anumite persoane mai sensibile la prezența gazelor resimt o senzație de balonare chiar și când cantitatea de gaze este normală. Astfel se explică de ce senzația de balonare poate fi resimțită chiar dacă aparent abdomenul este plat.
Tratamentul balonării constă în toate cazurile în limitarea producției de gaze.(1,2)
Vezi: “Ce trebuie să facem împotriva balonării?”

(1) Ducrotte P. Abdominal bloating: an up-to-date. Gastroenterologie clinique et biologique. 2009;33(10-11 Suppl):F94–100.
(2) Bigard M-A, Peyrin-Biroulet L. Gaz digestifs. http://www.em-premium.com.frodon.univ-paris5.fr/data/traites/es/09-77823/ [Internet]. 10 nov 2016 [cité 11 avr 2018]; Disponible sur: http://www.em-premium.com.frodon.univ-paris5.fr/article/1094093/resultatrecherche/1

Citiți și Flatulența și balonarea

Balonarea : este grav, doctore ?

Balonarea este un simptom foarte frecvent. Când balonarea este foarte frecventă, aceasta poate dezvălui o altă boală. Așadar, când trebuie să consultăm medicul ?

SmikactivGas<sup>®</sup>

SmikactivGas®

Grație compoziției sale unice, SmikactivGas® exercită o acțiune dublă – rapidă și durabilă – contra flatulenței și balonării.